2015. január 2., péntek

Hajápolás

Sziasztok!
Most elkezdek egy kis hajápoló sorozatot, melyben 3 hajápoló recepttel is találkozhattok majd.

Miért habzik a sampon? Kell ez nekünk?
A sampon habzik. Ezt mindenki tudja, de az emberek rosszul tudnak valamit. A sampon habzását összekötik a tisztítással. De ez így nem igaz! A sampon lipofil-hidrofil molekulákból áll. A lipofil molekula zsírban oldódó, nem tudjuk lemosni, ott marad a fejbőrön. A hidrofil molekula, vízben oldódik, ezt mossuk le, és ez összekapcsolódik a víz részecskéivel, és ezeknek a mozgása képez habot. Tehát a hab nem tisztít.
Sokan tapasztalják azt, hogy hajmosás után, ha pl. túl sok sampont használunk, vagy 1-2 naponta mosunk hajat, akkor a hajunk zsíros lesz. De miért? Mert ha túl gyakran mossuk a hajunkat akkor a hajtöveknél termelt faggyút is lemossuk, és ezért a hajunk úgy reagál, hogy még több faggyút termel. Ha használnánk kondícionálót, és samponozás után kondícionálnánk a hajat, akkor visszajuttatnánk az elvesztett faggyút, és nem zsírosodna be annyira a hajunk




Az én hajápoló rutinom:
Heti 2x mosok hajat. Először a házilag készített samponomból egy tenyérnyit teszek a hajamra, és jól belemasszírozom, különösen figyelve a hajtövekre és a hajvégekre, majd lemosom. Ezután egy házilag készített öblítővel leöblítem. A végén, csak a hajamat (a fejbőrőmet nem!!!) hideg vízzel lemosom, ez elzárja a hajszálakban lévő csövecskéket, és így kevésbé fog töredezni. A törölközővel felitatom a vizet a hajamról, majd ha van lehetőségem akkor napon szárítom meg, ha nincs akkor hajszárítóval, és előtte kifésülöm.

                                                             Ilyen egy töredezett hajszál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése